A MŰANYAG AZ MŰANYAG! MÉGIS KÜLÖNBÖZŐEK?

Mix-Your-Nature-Műanyagmentes-Július-20021
Amikor elmegyünk bevásárolni, vagy a gyereknek veszünk játékot, esetleg új bútort szerzünk a lakásba vagy épp egy szép ruhát választunk ki, mindig műanyagokkal kerülünk kapcsolatba. A műanyagmentes július kapcsán azonban érdemes utána nézni, hogy melyik, milyen hatással van ránk, illetve a környezetünkre. Szerencsére ezek az információk könnyen megtalálhatóak.

Évről évre egyre népszerűbb a műanyagmentes július, amikor még azok is nagyobb figyelmet fordítanak a környezetkímélő megoldásokra, akik korábban kevésbé éltek tudatosan. Idén július 1-jével lépett életbe az a határozat, mely száműzi az egyszer használatos műanyagokat az életünkből, beleértve a műanyag evőeszközöket, tányérokat, nejlonzacskókat és az ételszállítás eddigi alapkövét, a hungarocellből készült poharakat, dobozokat. Ezek igen nagy mennyiségben kerülnek a szemétbe nap, mint nap, de érdemes körülnézni, hogy az otthonunkban milyen műanyag tárgyakat használunk. Némelyik veszélyes, némelyik nem annyira, sőt olyan is van, ami hosszú távon sem árt az egészségünknek és újrahasznosítható. De vajon honnan tudhatjuk meg, hogy melyik milyen? A válasz egyszerű, meg kell nézni az tárgyak alját!

Minden információ a szemünk előtt van, csak értelmezni kell a jeleket!

Ha egy műanyag poharat, dobozt vagy használati tárgyat alaposan megszemlélünk, általában az alján láthatunk jeleket és számokat. Ezek jelölik azt, hogy milyen típusú műanyagból készült az adott dolog és ennek alapján megtudhatjuk, hogy újrahasznosítható hulladékként gyűjtsük, vagy jobb, ha egy életre kizárjuk az otthonunkból, mert olyan vegyületek szabadulnak fel belőle, ami egészségkárosító hatással bír.

Újrahasznosítható, általában újrahasznosítható, kerülendő

Az egyes műanyagok más és más sűrűséggel és összetétellel rendelkeznek, némelyikük újrahasznosítható, más részük csak újra felhasználható és ritkán vagy egyáltalán nem hasznosítható újra. Vannak műanyagfélék is, melyekből káros anyagok szabadulhatnak fel. Ezek – és a nem újrahasznosítható változatok – használatát érdemes minimalizálni. A műanyag tárgyak alján található jelzések segítségével könnyen kideríthetjük, mi kerül az otthonunkba.

PET – Polietilén-tereftalát

Sokan főleg az üdítős palackok kapcsán ismeri a PET rövidítést, de különböző kozmetikai cikkek csomagolása is ebből készül, illetve a textiliparban is használják. A PET újrahasznosítható, használatát ajánlott minimalizálni, mert a ftalátok – kioldódva az ételekbe és italokba- hormonális változást okozhat az emberi szervezetben.

HDPE – Nagysűrűségű polietilén

Általában újrahasznosítható ez a műanyag, melyből kábelek szigetelését, különböző flakonokat és játékokat, konyhai eszközöket készítenek.

PVC – Polivinil-klorid

A PVC felhasználása igazán sokrétű, hiszen a játékbabáktól és az ajtóktól, ajtókeretektől kezdve a padlóburkolón át a csövekig minden elkészíthető belőle, ahogy a műbőr és egyes csomagolóanyagok is. Nem újrahasznosítható műanyagfajta.

LDPE – Kissűrűségű polietilén

Ebből a műanyagfajtából többnyire göngyölegcsomagoló anyagok, fóliák, zacskók készülnek. Általában újrahasznosítható.

PP – Polipropilén

Általában újrahasznosíthatóak a polipropilénből készült palackok, boltokban kapható élelmiszerek gyári dobozai (pl. margarin, mustár, stb.), háztartási szerek csomagolása és az otthon használatos műanyag edénye, valamint tálcák.

PS – Polisztirol

A pandémia alatt megugrott az ételrendelések száma, így szinte mindenki találkozott a polisztirolból készült ételes dobozokkal, melyek melegen tartották a finomságokat. Emellett még hang- és hőszigetelésre és csomagolásra használjuk ezt a fajta műanyagot, de a mobiltelefonok burkolatát is ebből készítik. Nem újrahasznosítható, így nem meglepő, hogy betiltották az egyszer használatos termékek használatát.

Other/Autre – Egyéb műanyagok

Az egyik típusba sem sorolható, vagy kevert műanyagok felhasználása igen sokoldalú, hiszen a műszálas ruháktól és a kábelek szigetelésétől kezdve a villanykapcsolókon át, alkatrészeket, adathordozó lemezeket, de még szemüveglencsét is készítenek belőle. Ezek a műanyagok általában nem újrahasznosíthatók.

Élelmiszer tárolására alkalmas műanyagok: PEHD, LPDE, PP

Élelmiszer tárolására NEM alkalmas műanyagok: PVC, PS, egyéb

Ha kiürül a PET palack, soha ne töltsük újra, válasszunk inkább üveg- vagy BPA mentes kulacsot.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy vannak jó és rossz műanyagok, de igazából jobb, ha az újrahasznosíthatókból is minél kevesebbet használunk. A konyhánkba és a fürdőnkbe inkább üvegből, kerámiából vagy fémből készült konyhai kiegészítőket vásároljunk, ezek egyébként sokkal csinosabbak és stílusosabbak is. A kozmetikumainkat pedig olyan forrásból szerezzük be, ahol nemcsak a termékek összetevőire és mikroműanyagoktól való mentességére figyelnek, hanem a csomagolására is.

Legjobb a papír!

Bármennyire is újrahasznosítható – vagy éppen lebomló – egy-egy műanyagfajta, az előállítása és az újrahasznosítása is környezetszennyező hatással jár, és meglehetősen sok energia kell hozzá. A papír ezzel szemben könnyebben újrahasznosítható, de akár új funkciót is betölthet. A különleges, karton papírhengerek, melyekbe a Mix Your Nature E-keverdéjének stift formájú termékei kerülnek, 100%-osan lebomlanak, hiszen a festék is szója alapú. Ha viszont még inkább a környezettudatosság felé vesszük az irányt, akár palántázó cserépnek is használhatjuk a papírból készült dobozkákat, hiszen a lakásban történő csíráztatás után, egy az egyben kiültethetőek tartalmukkal együtt a kertbe, ahol néhány hónap alatt a talaj szerves részévé válnak.

0
A kosár tartalma