Barion Pixel
Search
Close this search box.

Egy jó rúzs úgy feldob, mint egy jó kávé :)

ajakápoló-színezett

Erre néhány hónappal ezelőtt jöttem rá, amikor egy gála előtt a sminkesem (nem mintha olyan sűrűn járnék hozzá :D) egy szokatlan, merész, de fantasztikus árnyalatot kevert a számra. Azóta sikerült megtalálni a boltban kapható kész verzióját, amit alkalmanként azóta is hordok, és, bár az én mély őszömhöz képest egy téliesebb árnyalat, mégis szuperül érzem magam benne. Azóta, mivel Ti is annyit kérdeztétek, hogy mikor lesznek már hidegebb árnyalatú színezett ajakbalzsamaink, meg is szavaztátok, hogy ezek milyenek legyenek, és már elérhetőek is az E-keverdében itt 🙂 Szerintem – és a visszajelzésekből ítélve szerintetek is, szuperül sikerültek! Hiszen azért a mindennapokban, bár nem feltétlenül sminkelünk mindig, jó érzés egy lehelletnyi színt csempészni az arcunkra vagy orcánkra – igen, oda is használhatóak -, mindemellett nagyszerűen ápolják az ajkainkat. Ami azért is jó, mert aztán, ha jön egy alkalom, akkor:

Csak a tökéletesen ápolt ajkakon mutat jól a vörös rúzs!

Ajkaink –ahogy a testünk többi része is – rendszeres ápolást igényelnek. Ez a terület ráadásul igen kényes, hiszen itt nincsenek faggyúmirigyek, így könnyen ki is száradhat, miközben itt a legvékonyabb a bőrünk is.

Az ajkaink fontos szerepet töltenek be az életünkben. Nemcsak az étkezéskor vesszük nagy hasznát – már az újszülött kortól kezdve -, de a szép formájú, telt és rózsás női ajkak a fiatalság, termékenység és a szexuális vonzalom szimbólumának is számítanak, már az emberiség történelmének kezdete óta. Ahhoz azonban, hogy ajkaink valóban gyönyörűek legyenek, megfelelően ápolnunk kell őket, hiszen ezen a területen igen vékony és érzékeny a bőr. A rendszeres radírozás mellett – amit végezhetsz fogkefével vagy cukorradírral is – a hidratálás és zsírozás is elengedhetetlen annak érdekében, hogy ajkaink ne cserepesedjenek ki és mindig vonzó látványt nyújtsanak.

Tényleg kialakulhat ajakápoló függőség?

Sok helyen olvashatunk arról, hogy az különféle ajakbalzsamok használata függőséget okoz, sokan állítják, hogy sokkal gyorsabban száradnak ki ajkaik, mint korábban, ezért folyamatosan szükségük van az ajakír használatára. Nos, egyes kutatások szerint ez egy létező dolog, amely több okból alakulhat ki. Az egyik az alapanyagokban keresendő, hiszen manapság már rengeteg összetevőt találhatunk a drogériák polcairól levehető termékekben. Ilyenek a különböző illat- és színezőanyagok, aromák, kivonatok, és sajnos a kőolajszármazékok is. A sokféle vegyület között vannak komoly allergizáló hatásúak is, melyek kikezdik az ajkak finom bőrét az arra érzékenyekkel. Ráadásul, vannak olyan összetevők, mint például a glicerin, ami bizonyos százalékig hidratál, de ha ennél több szerepel a formulában, akkor elvonja a nedvességet, így egyenesen szárít – most ne menjünk bele abba, hogy ezt szándékosan tervezik így a gyártók, vagy nem… A másik ok, ami miatt az ajakír függőség kialakulhat az, ha egy termék jó ízű vagy különleges hatással bír, például megnöveli kissé az ajkakat. Ez utóbbit képviselik az ajakdúsító szőlőzsírok, melyek mentholt és/vagy kámfort tartalmaznak, és ez okoz vérbőséget az ajkakat átszövő, apró erekben. A menthol és a kámfor – az allergizáló hatásuk mellett – azonban szárít is, függetlenül attól, hogy milyen zsíros közegbe keverték. A manapság trendi, gyümölcsízekkel pedig az a baj, hogy az ajakír használója egyszerűen lenyalogatja a szájáról kedvenc aromáját. Bár nincs ebben semmi meglepő, a folyamatos nedvesítés cserepessé teheti az ajkakat. A harmadik oka a függőségnek egyszerűen a túlzott használat. Ilyenkor a felhasználó folyamatosan érezni akarja a puha és hidratált érzést ajkain, ezért már abban a pillanatban újra felkeni, ahogy kissé száraznak érzi a száját. Ez az érzet azonban gyakorta pszichés alapon jelentkezik, a valóságban nincs szükség az újabb kezelésre. Ha azonban ezt nem tudja az ember megállni, egyre több réteget visz fel az ajkakra, amelyek bőre ezáltal nem tud szellőzni, így az anyagcseréje lelassul, kicserepesedik és a legjobb ajakápolók ellenére is kiszárad, berepedezik.

MYN tipp: Ha szeretnéd elkerülni az ajakbalzsam függőséget, több dolgot tehetsz. Egyrészt már az is megteszi, ha csak minden ötödik késztetésre kened be a szád, vagy akkor, ha tényleg kiszáradnak az ajkaid. Másrészt mindenképp ellenőrizd az összetevők listáját a termék csomagolásán és, ha olyat találsz, ami szárít vagy allergizál, inkább tedd vissza polcra. Harmadrészt pedig figyelj fokozottan a napi folyadékfogyasztásra, mivel a bőr hidratálását nemcsak kívülről, de belülről is támogatni kell, sőt főként onnan, így kevésbé szárad ki a bőröd. Utolsóként pedig, fertőtlenítsd rendszeresen a kulacsod, hiszen az azon megtelepedő baktériumok is okozhatnak problémát!

Az igazán jó ajakbalzsamok csak és kizárólag természetes anyagokból készülnek!

Ha szeretnél olyan színező- és illatanyagoktól, valamint tartósítószerektől mentes ajakápolót, akkor két lehetőséged van. Az egyik, hogy a gyógyszertári változatot választod, aminek általában nem a legjobb az íze és az illata, a másik, hogy kikevered saját magadnak az E-keverde segítségével, vagy választasz a már kipróbált receptúrák közül. A shea vaj és a méhviasz védi és regenerálja az ajkak érzékeny bőrét, de a kókusz-, körömvirág- vagy épp a lenmagolaj speciális igényeket is kielégít, úgymint a gyulladáscsökkentés és a hidratálás. A természetes alapanyagokból készült ápolók esetében sem kell lemondanod a nyárias, üde ajkakról, még akkor sem, ha nem raksz fel utána rúzst. Az – igény szerint – hozzájuk adott piros, bronz, bézs, rózsaszín vagy magenta pigmentek ugyanis finom, légies színt kölcsönöznek ajkaidnak.