Így lehet hulladékmentes a húsvét

mix_your_nature_hulladekmentes_husvet

Április első vasárnapján és hétfőjén ünneplőbe öltözik a lelkünk, otthonunk és asztalunk pedig színpompássá válik, hiszen itt a húsvét ideje. Legyen idén ez az ünnep még különlegesebb, természetesebb és hulladékmentes!

A húsvét a tavasz, az újjászületés ideje. Éppen ezért nagyon fontos, hogy még inkább figyeljünk azokra a megoldásokra, melyek segítenek abban, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a készülődés során.

Alapanyagokat vásárolj a termelőktől!

Tudjuk, hogy sokkal egyszerűbb bemenni a szupermarketbe és megvenni a műanyagba alaposan becsomagolt, páclével teletömött füstízű húsféléket, netán a külföldről érkező zöldségeket és tojást megvenni az ünnepi asztalra, de a termelői piac mindig jobb választás. Lehet, hogy nem annyira olcsó, mint a bolti, de biztosak lehetünk abban, hogy nem utaztatták napokon át és hazai. Ráadásul a zöldségek héjának sem kell a kukában landolniuk, hiszen egy alapos mosás után isteni alaplé készülhet a segítségükkel valamelyik nap, a fagyasztóban tárolt húsos csontokhoz és egyéb alkotóelemekhez adva!

Tojásfestés? Csak természetesen!

A régi időkben különböző növényi főzetekkel színezték a tojások héját, érdemes most is kipróbálni ezt a környezetkímélő módszert. A vöröshagyma héja narancs, a lilahagymáé lila, a vöröskáposzta kék, a kurkuma, illetve a citrusfélék héja intenzív vagy épp halványabb sárga, a spenót pedig vidám zöld árnyalatot eredményez. Ahhoz, hogy tökéletes színeket kapjunk, mindenképpen fehér héjú tojásokat vásároljunk, hiszen a sárgásabb-barnásabb alapszín nagyon átüt. Ez nem meglepő, hiszen míg a tojásfestékek sokkal több pigmentet tartalmaznak, így az azokkal festett tojások színe is intenzívebb, addig a természetes színezők finomabb árnyalatokat eredményeznek. A tojáshéj – ha természetes anyagokkal színezett – apróra törve, megőrölve igazi tápanyagbombát jelent a növények számára, legyen szó szobában nevelgetett, vagy a konyhakert zöldféléiről.

A sonkalé minden cseppje kincs!

Az ünnep hagyományos fogása az ínycsiklandó sonka, amit ehetünk magában tojással és friss kaláccsal, de akár különféle fogásokba is belekeverhetjük apróra darabolva. Sőt, a húsvéti reggelik fénypontja egy főtt sonkából készített sonkakrém! Sokan azonban a sonka főzőlevével nem tudnak mit kezdeni, egyből kiöntik. Ennél nagyobb pazarlást azonban el sem tudunk képzelni! Nemcsak azért, mert tele van tápanyaggal, hanem azért is, mert isteni bablevest főzhetünk vele – akár le is fagyaszthatjuk, ha túl sok lenne egy adaghoz – de például tésztaszószokhoz is pazar. Vagy csak úgy is használható, tojásfőző víznek. Fontos, hogy a sonkalé tetején összegyűlő zsírt szűrjük le, csak ezután hűtsük/fagyasszuk le a folyadékot. A kapott zsiradék is felhasználható, például remek tükörtojás vagy rántotta alá.

A dekoráció és az ajándék kis lehet környezettudatos!

A húsvéthoz hozzá tartoznak a vidám, színes dekorációs elemek és az apró meglepetések is. Az újrahasznosított papírból készült tojástartó dobozok pont alkalmasak arra, hogy több funkciót lássanak el, tarthatjuk benne a hímes tojásokat, de akár készíthetünk belőlük, némi karton- és színes krepp papír segítségével mókás, az ünnephez köthető installációkat is. Ha kifújt, festett tojásokat akasztunk egy csokor barkára – melyet szintén könnyedén beszerezhetünk a piacon – máris becsempésztük a tavaszt a konyhába. Az ágak „tojásmentesítve” is sokáig üdítő látványt nyújtanak az ünnep után, ha beállítjuk őket egy vizeskancsóba.

Húsvét hétfőn pedig, míg a gyerekek csokitojások után kutatnak, addig a felnőttek számára egy-egy friss natúrkozmetikum a tökéletes ajándék. Természetesen, a hulladékmentesség jegyében csak azok jöhetnek szóba, amelyeknek a csomagolása is műanyagmentes és lebomló, környezetbarát.

Tippünk: Ha úgy érzed, hogy nem tudsz, vagy akarsz, akasztós díszekkel bíbelődni, több boltban is lehet kapni kifújt, festett tojásokat szettben, de üvegből és más anyagokból is találhatunk elbűvölő darabokat. Ha szépen elcsomagoljuk őket az ünnep után, sok éven át ékesíthetik a húsvéti dekorációt, de akkor sem lesz a valódi tojásból készültekből sima hulladék, ha eltörnek, hiszen az lebomlik. Viszont, ha van időd és hangulatod hozzá, a gyerekekkel közösen igazán vidám program a tojások kifújása, megfestése, akár alkoholos filctollal is!

 

0
A kosár tartalma