Legyen ismét műanyagmentes a július!

Tavaly nyáron indult útjára az a mozgalom, melynek küldetése a műanyaghulladék minimalizálása volt. Ez nem volt meglepő döntés, hiszen naponta egy teljes kukásautónyi műanyag kerül a Föld óceánjaiba! Ezzel nemcsak a természetet tesszük tönkre, de a saját életünket is.

A műanyag életünk részévé vált az elmúlt évtizedekben. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen bármilyen használati tárgy előállítható, legyen szó csomagolóanyagokról, konyhai kiegészítőkről, bútorokról, tárolásra alkalmas eszközökből vagy akár ruhákról. Talán éppen emiatt képtelenek sokan belegondolni abba, miként lehetne a lehető legkevesebb műanyagot használni otthonukban.

Tisztázzuk a dolgot: nem mindegy, milyen műanyag!

Az emberek többsége igyekszik odafigyelni a környezetére. Nem dobálja el a szemetet az utcán vagy kirándulás közben, szelektíven gyűjti a hulladékot – amennyire ez az adott helyzetben lehetséges – és odafigyel arra, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termelje. Épp ugyanezen emberek számára azonban néha túl radikálisnak tűnhet a műanyagok száműzése az életükből. Pedig azok, akik a Műanyagmentes július mozgalmat életre hívták, nem minden műanyag használatát szüntetnék meg.

Lássuk a különbséget!

Ha körülnézünk az otthonunkban, kiderül, hogy számos helyen használunk műanyag dolgokat, főként tárolásra – ha a gyerekek játékait nem számoljuk. Ezek a tartós dobozok sok éven át remekül használhatóak, hiszen nehezen mennek tönkre és nem esnek szét sem nagyobb súlytól, szemben a papírdobozokkal. Ráadásul épp az anyaguk miatt a házon belül bárhol tarthatók, akár a garázsban is, tisztán és épen őrzik tartalmukat.

Ezek a műanyagok okozzák az igazi bajt

Az igazi gond azzal a műanyaggal van, amit például vásárlásaink során „gyűjtünk össze”. Ilyen a zöldséges standon, vagy a pékárus pultnál elvehető nylon zacskók, melyekbe az árut szedjük össze, az üdítős flakonok, a főként gyorséttermekben, de sokszor zsúrokon és hétvégi házakban használt műanyag tányérok és evőeszközök, vagy épp a megvásárolt termékek, kozmetikai cikkek saját, eredeti csomagolása. Ezek az úgynevezett egyszer használatos műanyagok, melyeket azonnal a szemetesbe dobunk, ahogy hazaértünk, vagy már nincs hasznuk. A napi szintű háztartási hulladék jelentős részét ezek teszik ki, és mivel a hulladékfeldolgozás nincs felkészülve erre a hatalmas mennyiségre, ez a fajta szemét idővel az óceánokban köt ki, hatalmas szigetet képezve és veszélyt jelentve a víz tisztaságára és az élőlények életére egyaránt.

A kis lépések is nagy eredményt hoznak

Senki sem mondja, hogy minden műanyagtól azonnal meg kell válni, a már említett, tartósan használható dolgok maradhatnak. A mindennapi szemétben azonban könnyen és jelentősen csökkenthetjük a műanyag mennyiségét, ráadásul úgy, hogy még csak nem is kell megszenvednünk a változást.

Magunk csomagoljunk

A zöldség és pékáru vásárlásához használjunk többször felhasználható tasakokat, akár vászonból készülteket is. Ne vegyünk előre csomagolt élelmiszereket, kivéve, ha mással nem váltható ki a csomagolás, például húsok vagy fagyasztott dolgok esetén. A táskánkba, félliteres ásványvizes palack helyett inkább tegyünk üvegből vagy fémből készült kulacsot, ezzel az olyan káros vegyületektől is megkíméljük szervezetünket, melyek a műanyagokból oldódnak ki.

Forradalmasítsuk a szépségápolási rutinunkat

Keressünk olyan kozmetikai termékeket, testápolókat, tusfürdőket, arcápoló szereket vagy éppen dezodorokat, melyeknek csomagolása papírból vagy más biológiailag lebomló anyagból van, és maguk a termékek is természetes alapanyagokból készülnek, melyek fenntartható gazdálkodásból származnak. A mi kedvencünk a grapefruit- és bergamott illatú, sheavajas és körömvirág olajos Testápoló Stift. Egyes üzletekben pedig már lehet kapni olyan fültisztító pálcát, melyen nem műanyagra van tekerve a vattaszerű anyag, hanem kukoricából készült pálcikára!

Természetesen ez most nem azt jelenti, hogy minden kozmetikai terméket, ami épp a szekrényben van, azonnal dobjunk ki, hiszen azzal is pocsékolnánk. Használjuk el, ami van, de közben ismerkedjünk meg az új, természetes alapú szépségápolási lehetőségekkel, melyek ugyanolyan gondos ápolást biztosítanak, mégis kímélik a környezetet. Ilyenek az E-keverdében található, természetes hatóanyagokban gazdag, műanyagtól viszont mentes szépségápolási termékek, melyeket akár a saját igényeink szerint is elkészíttethetünk.

0
A kosár tartalma