Ránctalanító krém: tudnivalók a tökéletes választáshoz

Arcápolás Mix Your Nature

A ránctalanító krémek alkalmazása korábban indokolttá válik, mint azt elsőre gondolnánk. Bár a nevéből adódóan úgy gondolhatjuk, hogy ráérünk még az intenzív bőrápolással – amíg nincs ránc, nincs szükség ránctalanító krémre -, de ezzel hatalmasat tévedünk.

Amellett, hogy a bőrünk az első számú védekezőrendszerünk (ezért pedig különösen fontos az egészségének fenntartása), az arcbőrünk fiatalosságának és feszességének megőrzésével az idő előrehaladtával akár éveket is letagadhatunk a korunkból. Nem mindegy tehát, hogy mikor és milyen eszközökkel kezdünk gondoskodni az arcbőrünkről. Ha érdekel, mitől jó egy ránctalanító krém, milyen összetevőkre kell odafigyelj a megvásárlásakor, tarts velünk!

Fényvédelem a ráncok megelőzéséért

A bőröregedés jelei viszonylag korán megjelenhetnek az arcunkon. Az első apró, finom ráncok és barázdák már a húszas éveink közepén is láthatóvá válnak, mert ekkortájt a bőrben lévő kollagén évente nagyjából 1%-ot csökken. Mindeközben a bőr megújulási folyamata lelassul, időről időre vízhiányosabbá válik és veszít a rugalmasságából.

Először is szögezzük le: az arcápolási rutin legfontosabb anti-aging eleme a fényvédelem – a kutatások szerint a nap káros sugarai az öregségi ráncok és pigmentfoltok 80%-áért felelősek, így ha ezek ellen védekezünk, ezek nagy részét megelőzhetjük.

Hiába, hogy fiatalon még nem kell mélyen barázdált ráncokkal küzdenünk, fontos, hogy szembeszálljunk a környezeti tényezők negatív hatásaival, kialakítsuk a sajátos bőrápolási rutinunkat, amelyben a fényvédelem mellett szerepet kap az UV-sugarak káros hatásainak csökkentése is. Így a ránctalanító krémek használatára célszerű elővigyázatosságként és egy tudatos megelőzésként tekinteni. Minél körültekintőbben törődünk a bőrünkkel fiatalon, annál könnyebb lesz később is megőrizni az egészségét és fiatalosságát.

Hány éves kortól ajánlott a ránctalanító használata?

A korábbiak értelmében tehát a húszas éveinkben már érdemes megelőzési célzattal ránctalanító krémet használni, akkor is, ha még ilyenkor feszes, puha és rugalmas a bőrünk. Minden korosztálynak javasolt egy minimál rutin, melynek elemei a gyengéd tisztítás, a hidratálás és fényvédelem. 30-40 felett pedig rá lehet térni a gazdagabb, komplexebb hatóanyagokra és a tünetek kezelésére. Ekkor már fontos, hogy egyrészt tisztában legyünk a bőrtípusunkkal, másrészt pedig tényleg nézzünk bele a tükörbe és állapítsuk meg, mit akarunk kezelni: pigmentfoltokat, ráncokat, megereszkedett bőrt? Ne össze-vissza vásároljunk mindenféle jól hangzó, de érthetetlen hatóanyagot tartalmazó szuperkencét, válasszunk tudatosan és célzottan.

Ránctalanító krém vagy anti-aging: mi a különbség?

Nappali, éjszaka, női vagy férfi ránctalanító krémek, anti aging készítmények sora vár minket a drogériák polcain. Az anti-aging a megelőzést szolgálja, míg a ránctalanítás már maga a bőrprobléma kezelése.

Egy anti-aging krém, a ránctalanítókhoz hasonlóan hidratálja és regenerálja a bőrt, de enzimes hatóanyagainak köszönhetően a kollagéntermelést is támogatja, miközben az elasztin rostok minőségét is megőrzi.

Az örök kérdés: milyen ránctalanító krémet vegyek?

Ráctalanító krém, arcápoló stift
Előbb-utóbb mindannyiunknak szembe kell nézni a bőröregedéssel, de közel sem mindegy, hogy mikor és milyen mértékben. A folyamatot sajnos gyakran felgyorsítja az UV-sugárzáson kívül a helytelen táplálkozás (pl.: zsíros és cukros ételek túlzásba vitt fogyasztása), a dohányzás, de rengeteg káros külső hatás is, mint a szmog vagy az állandó sminkelés. Ezért nem csak az fontos, hogy időben elkezdjük hidratálni a bőrünket, hanem az is, hogy a megfelelő kozmetikummal tegyük azt. De mi számít optimálisnak és miért? Létezik-e egyáltalán legjobb ránctalanító krém?

Univerzális megoldás nem létezik, de tény, hogy egyedileg mindenki megtalálhatja a maga számára tökéletes kozmetikumot. Ezért amikor a legjobb éjszakai ránctalanító krémet vagy a legjobb szemkörnyékápolót keresed, akkor a saját igényeidhez mérten kell választanod.

Pontosan tudnod kell, hogy milyen bőrtípussal rendelkezel (normál, száraz, zsíros vagy kombinált), és az olyan esetleges bőrbetegségeidet is számításba kell venned, mint például az ekcéma. Sokat segít, hogyha az arcbőröd diagnosztizálásában szakmai segítséget kérsz kozmetikusodtól vagy bőrgyógyászodtól.

Ezek értelmében nem egy ‘erős’ ránctalanító krémet kell keresned, hanem a neked optimálisat. Persze, a döntésben segíthet néhány általános alapszabály is:

  • Egy jó minőségű ránctalanító krém több olyan természetes, növényi összetevőt is tartalmaz, amit a bőr könnyedén tud hasznosítani.
  • Érdemes kerülni a kőolajszármazékokat tartalmazó kencéket, mert ezekből a bőr semmit nem képes hasznosítani.
  • Érdemes kerülni a színezékeket és a szintetikus illatanyagokat is, feleslegesen és irritációt okozhatnak.

Ebből a felsorolásból is jól látszik, hogy a választásod akkor lesz ideális, hogyha egyrészt személyre szabottan szűkíted a lehetőségeket, másrészt minél tisztább formula mellett döntesz.

A legjobb ránctalanító hatóanyagok

A szépségipar valószínűleg egyik leggyümölcsözőbb jövedelemforrása a nők öregedéstől és ráncosodástól való félelme. Rengeteg fantasztikusan és tudományosan hangzó hatóanyagot hirdetnek, és ember (vagy tudós!) legyen a talpán, aki ezek közül meg tudja állapítani, melyik az, amelyik tényleg működik. Ehhez most összeállítottunk egy kis segítséget. (Ebben nem soroltunk fel, de már tárgyaltuk, így magától értetődik a fényvédelem.)

A legjobb ránctalanító hatóanyagokat két csoportra osztjuk:

1. Sejtszabályozók

Első körben mindenképp a retinoidokat kell megemlítenünk. A retinol (A-vitamin) egy zsírban oldódó vitamin, a szervezetünk előbb retinallá, majd retinolsavvá alakítja, ezt képes utána hasznosítani.

A táplálékkal bevitt retinol gyakorlatilag teljesen felszívódik, a táplálék-kiegészítőkkel bevitt béta-karotin kb. egyhatoda, egyéb karotinoknak kb. egytizede szívódik fel.

A bőrön a bőr alsóbb rétegeiben hat (dermis), ahol az új sejtek képződnek. Leegyszerűsítve, a retinoidok akkor kommunikálnak a sejttel, amikor az éppen alakulóban van, arra késztetve azt, hogy egészségesen fejlődjön (pl. ahelyett, hogy a nap káros hatásai érvényesüljenek). Anti-aging szempontból a funkciójuk az, hogy serkentik a kollagéntermelést. Nagyon hatásos anti-aging és akné-ellenes összetevő, azonban irritációt okozhat. Az erősebb, főleg aknéra szánt verziói vénykötelesek, ezért a rutinba való bevezetését fokozatosan javasoljuk, használatakor kiemelten fontos a fényvédő alkalmazása. Ugyanebbe a csoportba, tehát a kollagéntermelés serkentők közé tartoznak a különböző peptidek és a növekedési faktorok is.

2. Antioxidánsok (vitaminok, polyfenolok és flavonoidok)

Míg az előző csoport serkentette a kollagén termelését, az antioxidánsok lassítják a kollagénszint csökkenést azáltal, hogy semlegesítik a szabadgyököket. A legfontosabb antioxidánsok a C, B3 (niacin) és E vitaminok, mert kis molekulaméretüknek köszönhetően jó a felszívódásuk és remekül bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe.

A C vitamin (L-aszkorbinsav formájában) 5-15% koncentrációban képes kifejteni anti-aging hatását, és a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a C és E vitaminok együttes alkalmazása szinergiával jár a két hatóanyag külön-külön való használatával szemben.

A niacinamid ajánlott koncentrációja anti-aging szempontból 5%, az E-vitaminé 2-20% százalék. További hatásos antioxidáns összetevők a polyfenolokban gazdag növényi kivonatok, például a zöldtea-kivonat, ami szintén bizonyítottan képes csökkenteni az UV-sugarak káros hatásait; valamint itt kell megemlíteni a Q10-koenzimet is, ami nemcsak, hogy önmagában hatásos antioxidáns, de más antioxidánsokat, pl. az E-vitamint is képes regenerálni.

Állítsd össze a bőröd igényeihez legjobban illő stiftet E-keverdénkben!

A tökéletes ránctalanító krémhez vezető úton jársz, ha személyre szabott, természetes összetevőkből válogatsz tudatosan. Ezért is fogod imádni a Mix Your Nature E-keverde felületét, ahol egyedileg állíthatod össze a bőröd igényeihez legjobbban passzoló natúrkozmetikumot.

Legjobb anti-aging arcápoló verzió: Vadrózsaolaj-Zöldtea-kivonat-Illatmentes, az Érett bőr kombináció

Arcápoló stift – 20g

Legjobb anti-aging szemkörnyékápoló: Sáfrányos szeklice olaj – Kőrisfakéreg-kivonat – Q10, egyedi kombináció

Szemkörnyékápoló stift – 7g

Így majdnem olyan, mintha a ránctalanító krémedet házilag készítenéd, mert szinte mindenről te döntesz. Például kiválaszthatod, hogy a készítményed illatmentes legyen-e, és abban is szabad kezet kapsz, hogy mi legyen az egyéni recepted elsődleges és másodlagos összetevője. Meglepi: a krémed valójában nem krém, hanem egy szilárd stift lesz, amit sokkal praktikusabb, higiénikusabb formátum, ráadásul a csomagolása komposztálható, zero waste.

Válogass bátran!

0
A kosár tartalma