Sárgarépa olaj – kulcs a ragyogó bőrhöz

sárgarépa olaj

Írta: Erdeiné dr. Vágáczki Nóra gyógyszerész

A sárgarépa olaj hatása a bőrre

Az általunk ismert narancssárga, vaskos gyökerű sárgarépa a 17. században jelent meg, mivel ez a zöldség az Európában és Délnyugat- Ázsiában őshonos vadmurok nevezetű vadon termő növényből lett háziasítva, nemesítve. A nemesítés során kapta a narancssárga színt is, ami nagy mennyiségű karotin tartalmára utal. Így a sárgarépa egy nagyon fontos zöldségnövénynek számít, és gazdag vitaminforrás. Fogyaszthatjuk főtt, párolt vagy akár nyers állapotban az egészségünk megőrzéséhez bármilyen formában hozzájárul, és már a népi gyógyászatban is használták. Kevesen tudnak viszont a kozmetikai szempontból fontos tulajdonságairól, és jótékony hatásairól a bőrünk állapotára. Az első talán ami eszünkbe jut róla, és a legnépszerűbb, hogy elősegíti a barnulást a napozás során, illetve egyenletesebbé teszi bőrünk színét. Ennek alapja, hogy a sárgarépa olaj pozitívan befolyásolja a bőr pigmentjeinek eloszlását és UV sugárzás nélkül is hozzájárul a bőr egészséges aranybarna árnyalatához, valamint természetes színt ad a fakó arcbőrnek. Az antioxidáns tartalmának köszönhetően felveszi a harcot a sejteket károsító szabadgyökökkel szemben, ezáltal táplálja az öregedésre hajlamos bőrt, védelmet nyújt a káros környezeti hatások ellen (UV sugárzás, légszennyezettség, stb.) és csökkenti a ráncok kialakulását. Megvédi a bőrt az idő előtti öregedéstől. Regenerálja az érett, vízhiányos bőrt, és ennek a regeneráló tulajdonságnak köszönhetően akár a bőr sérüléseinek gyógyulási folyamatát is felgyorsítja, így aknés és ekcémás bőr kezelésére is alkalmas. Ha már az aknés bőrről esik szó, mindenképp megemlítendő, hogy a sárgarépa olaj képes visszaállítani a bőr faggyú termelésének egyensúlyát is, így a zsírosodásra hajlamos bőr ápolására is tökéletesnek bizonyult. Bőrpuhító és bőrvédő funkcióval is rendelkezik, így segít megőrizni a bőr rugalmasságát, csökkenti a striák kialakulását, vagy meglévő stria esetén halványítja azt. Mindezen rengeteg jótékony hatása mellett, még a szem alatti sötét karikák láthatóságát is képes csökkenti. A felsorolt pozitív hatásokat a karotin, vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetjük.

A sárgarépa olaj hatóanyagai: retinol és béta-karotin

A sárgarépa olaj egyik legfontosabb jótékony hatóanyaga a béta-karotin. A béta-karotin az A-vitamin prekurzora, vagyis előanyaga. Ez azt jelenti, hogy a szervezetünk a bevitt béta-karotin egy részéből képes A-vitamint, vagy más néven retinolt előállítani. A retinol egy nagyon felkapott hatóanyagnak számít napjainkban, és rengeteg arcápoló készítményben találkozhatunk vele. Ez nem véletlen, mivel ránctalanító hatása bizonyított. A retinol, mint tiszta A-vitamin a bőrben lévő enzimek által retinolsavvá alakul és tulajdonképp ennek köszönhetjük a bőrfeszesítő hatást. A hatásmechanizmusát tekintve a bőr kollagén termelését tudja serkenteni, és ezáltal tudja a bőrt egyenletesebbé tenni és a ráncokat halványítani. Nem elhanyagolható, hogy antioxidáns hatása is van, így a kollagén lebomlását is lassítja, így duplán hat a bőr megfelelő kollagénszintjének fenntartására. Fontos, hogy a retinolt szinte csak a ránctalanító hatása miatt ismerik, viszont képes a pigmentfoltokat halványítani és még a pattanásos bőrrel is felveszi a harcot, mivel befolyásolja a bőr sejtjeinek osztódási folyamatát és meggyorsítja a felső hámréteg megújulását.

Sárgarépa olaj napozáshoz – Mennyit ér a természetes fényvédelem?

Napjainkban egyre többször esik szó a fényvédelem fontosságáról, és egyre többen figyelnek is erre. A régi tévhitek, miszerint a fényvédő használat miatt nem lehet lebarnulni, végre megcáfolódni látszanak. Sajnos a tapasztalatok szerint, a használatuk nélkül a leégés kockázata megsokszorozódik. A túlzott napozás, vagy esetleg hosszú időtöltés, nem megfelelő időben (11-16 óra között) a napon, még fényvédő használata mellett is okozhat leégést. Ennek oka az erős UV-sugárzás, ami túlzott mennyiségben, károsítja a sejteket azáltal, hogy megzavarja a DNS szerkezetét, elnyomja az immunrendszert, és oxidatív stresszhez vezet. Ennek következményeképp csökken a szervezet antioxidáns szintje, így ez korai öregedéshez, a bőr megjelenésének romlásához, vagy akár rákmegelőző és daganatos állapotokhoz vezethet. A sárgarépa olaj antioxidáns tartalma segít ezt a folyamatot megelőzni, mivel semlegesíti a szabadgyököket, de mégis a legfontosabb komponense ennek az olajnak a béta-karotin. Ugyanis a béta-karotin egy jól ismert antioxidánst is tartalmaz, a likopint. Így a sárgarépa olaj nem csak javítja bőr állapotát, és elősegíti az egyenletes barnulást, de részt vesz a nap káros sugaraival szembeni védekezésben is. A hangsúly azon van, hogy rásegít, mivel a fényvédők használatát nem helyettesíti. A sárgarépa olaj arra jó, hogy a napsütéses időszak előtt, rendszeres használat mellett, képes felkészíteni a bőrt a napozásra, mivel felhalmozódik a bőrben, így a bőrünk hatékonyabban tud védekezni a UV sugárzással szemben.

Gyors segítség a fáradt arcbőrnek – sárgarépa olaj arcra

A mai modern világban egyre többször kerülnek előtérbe a negatív környezeti hatások, amik az elmúlt években-évtizedekben felerősödtek. A legfontosabb ilyen környezeti hatás a káros UV sugárzás, de emellett a légszennyezettség is nagyon nagyfokú veszélyforrás bőrünk állapotára nézve. A légszennyeződés, mint a szmog és káros gázok közvetlenül külsőleg, illetve közvetetten belélegezve is károsítják a bőrt. Ami fakó, fáradtnak tűnő bőrt eredményez, illetve felgyorsítja a bőr öregedést és kiszárítja azt. A sárgarépa olaj mindhárom problémát képes kezelni, és javítja a bőr állapotát. Segít visszaállítani a ragyogó arcszínt és megfiatalítja a bőrt, emellett részt vesz a bőrfelszín természetes aranybarna elszíneződésének kialakulásában. Képes a száraz bőr tüneteit enyhíteni azáltal, hogy karotin tartalma miatt jól hidratál és bársonyosan puhává teszi az arcbőrt. Hatással van a bőr textúrájára, mivel képes a sejtek közötti kapcsolatokat megerősíteni, normalizálni az anyagcsere folyamatokat, ezáltal pedig megnő a kollagén termelődés. Az eredmény pedig egy élettel telibb, üdébb, egészséges színű, rugalmas arcbőr.

A sárgarépa olaj készítése és alkalmazása

A sárgarépa olaj elkészítése nem egy bonyolult folyamat. Macerálással készül, ami annyit jelent, hogy az olajat nem a sárgarépából nyerik ki közvetlenül préseléssel, vagy hidegen sajtolással, hanem a friss gyökereket növényi olajban áztatják. Itt fontos megjegyezni, hogy nem mindegy a sárgarépa származása, hogy milyen vegyszerekkel kezelték a termesztés során. A friss sárgarépa macerátumhoz jellemzően napraforgó- vagy olíva olajat használnak. Kétféle mód létezik a készítésére. Az első a hideg módszer. Mivel a répa igen nagy százaléka víz, a víz pedig jó hordozója a különféle baktériumoknak, illetve nem elegyedik az olajjal, így meg kell tőle szabadulni. Ehhez ki kell szárítanunk a sárgarépa gyökereket, vagy alacsony hőfokon kb. 12- 18 óráig sütni a felkarikázott gyökértörzset, vagy pedig aszalógép segítségével. Ha teljesen kiszáradt és kihűlt tegyük kifertőtlenített üvegbe, öntsük fel az általunk választott bázisolajjal, és hagyjuk pihenni 4 hetet. Kétnaponta azért érdemes megrázogatni. Ez egyébként a lassabb módszer, viszont kevésbé roncsolódik a növény hatóanyaga. A másik módszer gyorsabb, viszont, nem túl kíméletes. Itt a sárgarépa gyökereket meg kell hámozni és lereszelni, majd fertőtlenített üvegbe tenni. Rá kell önteni a kiválasztott olajat, majd bele kell helyezni egy vízzel teli edénybe, úgy hogy, kb. a befőttes üveg feléig érjen a víz, és lassan forralni kell. Fontos, hogy a befőttes üveg tetejét nem szabad rátenni, hogy távozni tudjon a gőz. 10 perc főzés után, levehetjük, átszűrjük és használható a házi készítésű sárgarépa olajunk. Ugyan egyik módszer sem tűnik bonyolultnak, de nagyon fontosak a hőfokok, hogy a hatóanyagok károsodása minimális legyen, illetve a sárgarépa minősége is, mindenképp biogazdálkodásból származó legyen, ami nem kapott vegyszeres kezelést. Az első módszernél ráadásul az idő is nagyon hosszú, mire elkészül a végtermék, úgy sokkal egyszerűbb minőségi termékeket rendelni, amik megbízható sárgarépa olajat tartalmaznak.

Egyéb felhasználási területei

Az már az eddigiekből kiderült, hogy a sárgarépa olaj az egyik legsokoldalúbb természetes alapanyag a bőrápolásban. A kozmetikai ipar, viszont a bőrápoláson túl, a hajápoló készítményekben is használja. A karotin tartalma miatt nagyon jó hidratáló hatással bír, puhítja, lágyítja a bőrt, ezt pedig a hajápolókban a töredezett hajvégek ápolására előszeretettel alkalmazzák. Képes az eltört hajszálak végét lezárni, amik így nem nyílnak tovább, de ezen felül fényt ad a hajnak, illetve még az esetleges hajhullást is csökkentheti. Mivel a sárgarépa olaj kedvezően hat a sebek és horzsolások gyógyulási folyamatára is, és akár érzékeny bőrre is alkalmazható, így egyes babaápolási termékekben is előfordulhat a felhasználása. 

Mix Your Nature termékek, ahol találkozhatsz vele

Most, hogy már mindent megtudtál a sárgarépa olaj jótékony hatásairól, biztos vagyok benne hogy ki is szeretnéd próbálni, és a saját bőrödön tapasztalni az összes pozitívumát. Jó hírem van, mivel a Mix Your Nature termékcsaládban a testápoló stift és a habkrém is kérhető sárgarépa olajjal. Az oldalon minden termék személyre szabható, de ha mindenképp sárgarépa olaj tartalmút szeretnél, akkor a testápoló stift esetében válaszd a “Szép barnulás” lehetőséget, a habkrémnél pedig az “Érett bőr” típust. Remélem, hogy gazdagodott a tudásod a sárgarépa olajról a cikk elolvasása után, és hogy sikerül választani a termékek közül olyat, ami a te problémáidat orvosolni tudja.

1 thought on “Sárgarépa olaj – kulcs a ragyogó bőrhöz”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük