Barion Pixel
Search
Close this search box.

10 tipp a téli ekcéma kezelésére

téli-ekcéma

Mi az a téli ekcéma?

Az atópiás dermatitis (ekcéma) napjainkban egyre gyakoribb, nehéz megbecsülni a tőle szenvedő népesség arányát, a tanulmányok 1-20% közé teszik. (Tudom, nem túl pontos, az én tapasztalataim szerint inkább a 20% felé húz, de az én tapasztalataim torzítanak, mert ugyebár engem mindig a problémás bőrűek találnak meg 😊 ) Tünetei közé tartoznak a piros, húzódó, viszkető bőr, és általában krónikus jelenségről van szó, időről időre visszatér, fellángol. Az emberek egy csoportjának ezek a fellángolások télen rosszabbak, ezért ekkor „téli ekcémáról” beszélünk. Ilyenkor a fellángolások oka a télen tapasztalható nagy hőmérséklet ingadozás, a külső hatásoknak kitett bőrfelületeken ez rosszabb, de a jelenség nem csak ezekre korlátozódik; a levegő alacsonyabb páratartalma: kint a hideg, bent a fűtés miatt; nem megfelelő hidratálás; durvább és „viszketősebb” anyagok, pl. sál és sapka, kötött ruhák esetében; valamint akár a Staphylococcus aureus baktérium elszaporodása is ide tartozhat.

10 tipp a téli ekcéma kezelésére

  1. Kezdem a számomra legmeglepőbbel: D vitamin. Számos tanulmány alátámasztotta, hogy az atópiás dermatitisben (AD) szenvedő páciensek D-vitamin szintje (különösképp a gyerekeké, de a felnőtteké is) szignifikánsan alacsonyabb volt, mint egészséges társaiké, D vitamin kiegészítéssel pedig az AD súlyosságát mérő számok javultak.
  2. Biztosíts egyenletes hőmérsékletet, és ne túl meleget a lakásban (a forrás cikk javaslata 18 fok, ennek itthon nyilván nem sokan örülnek, de ha már 20 fok körül kibírjátok, az szuper 😊 )
  3. A por és egyéb allergének ilyenkor elszaporodnak a lakásban, rendszeresen porszívózz, szellőztess, és párásíts!
  4. Válts zsírosabb, gazdagabb hidratáló krémekre, amik segítenek a bőr barrier rétegét egészségesen tartani és plusz védőréteget képeznek a bőrön! Erre szuper a habkrémünk, a gyulladáscsökkentő balzsamunk, az arcápoló és a testápoló stiftünk is, attól függően, hogy milyen testrészről van szó.
  5. Azokon a testrészeken, amiket többet ér a kinti hideg levegő (arc, ajkak, kéz), naponta többször használj krémet! Plusz tipp itt: ne nyalogasd az ajkaid, az csak ront a helyzeten! 😀
  6. Válassz olyan sálat, sapkát, pullóvert (és egyébként bármilyen ruhaneműt), aminek az anyaga nem irritálja pluszban a bőrödet!
  7. Ha szeretsz kertészkedni: a nedvesebb helyeken található penészgomba spórák szintén rontanak a helyzeten (pl. avar, komposzt stb.), így ilyenkor védd a bőröd vagy krémmel, vagy mondjuk kesztyűvel!
  8. A téli folyamatos megfázások sem segítenek, fontos az egészséges étrend, vigyázz az immun rendszeredre, moss kezet rendszeresen, illetve, ha sokat fújod az orrod, a környékét kend be rendszeresen (például a gyulladáscsökkentő balzsamunkkal 😊 )
  9. Kerüld a forró vizes kézmosást, tusolást! Károsítja a bőröd védőrétegét.
  10. Kövess „ekcéma-barát” étrendet! Számos tanulmány kimutatta, hogy bizonyos ételallergiák ekcémát okozhatnak. A leggyakoribb „bűnösök” a tej, tojás és kagylófélék. Másrészről pedig azt is megállapították, hogy a probiotikumok pedig segítenek kezelni az ekcémát.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27918470/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4773205/

https://nationaleczema.org/blog/eczema-in-winter/

https://eczema.org/information-and-advice/triggers-for-eczema/weather-and-eczema/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322422

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5006549/