Barion Pixel

Az anyák szupernők, vigyázzunk hát rájuk!

Anyának lenni nem csupán egy feladat, hanem jó néhány „munkakör” összessége, amely az élet minden részére kihat. Egy anya egyszerre barát, tanító, védelmező, ápoló – sok egyéb mellett – miközben dolgozó nőként is teljesítenie kell.  Akárhogy is nézzük, akinek gyermeke van, legalább 8 ember munkáját végzi, így az anyák számára a multitasking alapvető tulajdonság.

Egy 2014-es kutatás szerint azok a nők, akiknek van gyermekük, sokkal hatékonyabban foglalkoznak egy időben több dologgal is. Nyilván ez egyéni tehetség kérdése is, de az tény, hogy akinek a lába körül még egy-két-több lurkó is rohangál, az egészen magas szintre képes fejleszteni ezt az adottságot. Ennek oka egészen prózai. A figyelemmegosztás ugyanis a gyermek biztonságának egyik záloga, hiszen egy, a világgal épp ismerkedő és ezért néha veszélyes helyzetbe kerülő lurkó mellett nem mélyedhetünk bele teljes figyelmünkkel egy-egy feladatba, kizárva a külvilágot.

Nemcsak a női testet, az agyműködést is megváltoztatja az anyaság

A kutatás során 2000 nőt és mellettük 500 munkaadót kérdeztek meg arról, hogy milyen változást tapasztaltak a nők részéről, miután anyává váltak. Az eredmény ugyan nem volt meglepő, de megerősítette a korábbi elméleteket. A kapott válaszokból ugyanis kiderült, hogy nemcsak a hölgyek magabiztossága nőtt meg, hanem jóval összeszedettebbé is váltak, legalábbis 25%-uk erről számolt be. A megkérdezettek fele jobban be tudta osztani az idejét és nem esett nehezére az sem, hogy egyszerre több dologra koncentráljon. Mindemellett az anyák figyelmesebbé váltak a kollégáikkal és csapatjátékosként is jobban beváltak. Mondjuk, ez nem meglepő, hiszen egy anyának nincs ideje arra, hogy üresjáratot tartson, tudja, hogy minden feladatát el kell végeznie a megadott időre, máskülönben borul az egész napirend! Érdekes módon ez a változás maradandó, az anyák akkor is szupernők maradnak, ha gyermekeik már felnőttek.

Hatékony ugyan a multitasking, de azért még nem egészséges!

Bármennyire is irigylésre méltóak azok, akik igazi multitasking szupernőként élik mindennapjaikat, csak kívülről tűnhet úgy, hogy mindig mindent kézben tartanak. A többfelé figyelés – és a feladatok közti folyamatos váltogatás – ugyanis igencsak megterhelő az agynak és a léleknek is, többszörösére növeli a stressz szintjét. Ez pedig, ha nincs lehetőség megállni néha, hosszú távon kiégést, akár depressziót is okozhat, ezt pedig a család minden tagja megszenvedi. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az anyáknak rendszeresen legyen lehetősége egy kis énidőre, pihenésre, amikor feltöltődhetnek. Teljesen mindegy, hogy ez egy nyugis, egyedül elvégzett vásárlás, egy kirakós játékkal vagy keresztrejtvénnyel való foglalkozás 20-30 perc erejéig, vagy egy óra, amit úgy tölthet a fürdőben, hogy senki sem akar rányitni és nincs olyan probléma sem, amit azonnal meg kell oldania. Ebben sokat segíthetnek az apukák is, akik természetesen, amennyire csak lehet, kiveszik részüket a gyereknevelésből. Bár általában a kicsik az édesanyjukkal vannak a legtöbbet, egy-egy tisztán apás nap – vagy délután – megerősíti a gyermek-szülő kapcsolatot. Ilyenkor az apukák is megtapasztalhatják azokat a mindennapos dolgokat, amelyekről talán nem is tudnak, mert a párjuk megoldja.

Az aromaterápia segít pihenni testben és lélekben

Az köztudott, hogy egyes illóolajok különleges hatással vannak ránk. Az édesnarancs például felélénkít, a levendula ellazít. Egyben azonban mind hasonlít, segítenek, hogy jobb legyen a közérzetünk, függően attól, mire van szükségünk. Néhány csepp illóolaj a fürdővízben már 20 perc alatt kisimítja a megcincált idegeket, ha pedig a test- és arcápoló kozmetikumokkal felerősítjük ezt a hatást, egy egészen új nő léphet ki a fürdőből! A frissen készített, természetes anyagokból álló natúrkozmetikumok épp emiatt számítanak tökéletes választásnak, hiszen az E-keverdében úgy állíthatóak össze, amilyen hatásra szükség van.

Legyen az anyák napja igazán személyes ünnep!

Május első vasárnapján megszokott, hogy az anyák virágot, netán csokoládét kapnak, de ezt a napot néhány aprósággal olyan ünneppé lehet emelni, amely akár egész évben emlékezetes marad. Ha az anyák napi meglepetést összekötjük a pihenés és az énidő ajándékával, biztosak lehetünk abban, hogy jól választottunk. A Mix Your Nature natúrkozmetikumok egyénileg összeválogatható összetevői valóban egyedivé teszik a friss készítményeket, ráadásul a csomagoláson személyes üzenet is elhelyezhető, így akárhányszor is veszi elő anya a táskájából vagy a szekrényből, akkor is tudni fogja, hogy a családja nagyon szereti, ha éppen fáradt!

 

0
A kosár tartalma