Barion Pixel
Search
Close this search box.

A természetes, alumíniummentes dezodorok és a tények

Alumínium mentes dezodor

Mi a különbség egy hagyományos izzadásgátló és egy alumíniummentes dezodor között? Van egyáltalán eltérés? Nem is kevés! Bár manapság egyre több tudatos döntést hozunk a szépségpolás terén, a megfelelő dezodor kiválasztására még mindig sokkal kevesebb időt fordítunk. Csak menetrendszerűen lekapjuk a kedvenc márkájú, illatú termékünket a polcról és már rohanunk is tovább.

Talán nem meglepetés, ha azt mondom, ilyen szempontból sem mindegy, hogy mit viszünk fel a bőrünkre nap mint nap. Nem csak azért tudom, mert olvastam, hanem mert utánanéztem, kikevertem és ki is próbáltam, majd 20 év után hagytam fellélegezni a hónaljamat.

Ha érdekel, hogy hogy mit érdemes tudni a témában, akkor tarts velem, és tudj meg többet:

  • a hónaljad működéséről,
  • a kellemetlen szagok kialakulásának hátteréről,
  • az alumíniummentes dezodorok működéséről,
  • a természetes dezodorok jellegéről és jelentőségéről,

hogy a következő dezodorod nyugodt szívvel és kellő tudatosság mellett tudd beszerezni!

A természetes dezodorok nyomában: bemutatom a hónaljadat!

Természetes dezodor a Mix Your Nature-től

Napjainkra egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az alumíniummentes dezodorok, nem véletlenül. Azonban ahhoz, hogy megértsük miért célszerű száműzni az alumíniumot, fontos, hogy előtte röviden megismerjük a hónaljunk működését.

A váll csontjai, izmai, illetve a felkar által határolt területet nevezzük hónaljnak. Ez a terület a testünk legmelegebb része, amely számos jelentős funkcióval bír. Az első és legfontosabb, hogy otthont ad megközelítőleg 20-40 axilláris nyirokcsomónak amelyek . azzal, hogy oxigént, hormonokat és tápanyagokat szállítanak a testben -, segítenek megszabadulni az anyagcsere során kiválasztott káros anyagoktól.

Emellett a hónaljban számos verejtékmirigy is található, amelyek folyadékkiválasztással a test hőszabályozásáért felelnek. Elsősorban tehát ez a folyamat teszi lehetővé az izzadást.

Amikor izzadunk, a verejték a bőr felületére kerül, amely tökéletes táptalajt biztosít a baktériumok számára. Bár az izzadság önmagában szagtalan lenne, de a verejtékben lévő fehérjék és a baktériumok által termelt anyagok kölcsönhatásba lépnek – mint például a tejsav és az ammónia -, olyan vegyületek jönnek létre, amelyeknek keveredése kellemetlen szagokat eredményez.

A testszag súlyossága és jellege azonban egyénenként változhat a genetikai hajlamoktól, életmódtól, testsúlytól, gyógyszerek mellékhatásától, egészségügyi állapottól függően. Kevesen tudják, de még bizonyos ételek fogyasztása is fokozhatja a nemkívánatos szagok intenzitását. A teljesség igénye nélkül ide tartozik minden, aminek magasabb a kéntartalma: a hagymától kezdve a karfiolig, brokkoliig, káposztáig.

Tisztázzuk a fogalmakat: izzadásgátlás vagy dezodorálás?

Az izzadásgátlás és a dezodorálás nem szinonimái egymásnak, a köztudatban mégis így terjedtek el. Az igazság viszont az, hogy a két folyamat teljesen másképp működik.

Az izzadásgátlók arra törekednek, hogy csökkentsék vagy teljesen megállítsák az izzadást. Ezért alumíniumsó segítségével összehúzzák az izzadságpórusokat, tehát gyakorlatilag eltömítik és blokkolják a bőr felső rétegének pórusait. Ennek következménye, hogy a verejték nem tud felszínre törni, ezáltal pedig a szervezet sem képes természetes módon hűteni és méregteleníteni magát.

Ezzel szemben a dezodorok nem akarják megakadályozni az izzadást. Csupán a verejtékezés okozta kellemetlen testszagot próbálják megszüntetni azzal, hogy antibakteriális hatóanyagokkal  csökkentik az izzadtságban elszaporodó baktériumok mennyiségét, illetve a nedvességet is felszívják olyan összetevők segítségével, mint például a szódabikarbóna vagy a bambusz-por. Ebből is következik, hogy amíg természetes izzadásgátlóról aligha beszélhetünk, addig természetes, alumíniummentes dezodorokról nagyon is.

Mire képesek az alumíniummentes dezodorok a hagyományos izzadásgátlókkal szemben?

Összegezve az előző bekezdéseket, a dezodorhasználat egy sokkal természetesebb módja a testszagok elleni védelemnek. Nem elég ugyanis, hogy az izzadásgátló a test természetes működését blokkolja, használatával a szervezet még jelentős mennyiségű alumíniumot is elraktároz, amire egyébként nincs szüksége.

Ez az oka tehát, hogy napjainkban egyre többen elkezdtek foglalkozni a természetes, és legfőképp alumíniummentes dezodorokkal, amelyek kellő hatékonyság mellett számos szempontból előnyösebb megoldást kínálnak.

Melyik a legjobb alumíniummentes dezodor – hogyan válasszak?

Az alumíniummentes dezodorok körében ma már egyre szélesebb a paletta, azonban ha szeretnél biztosra menni, célszerű egy teljesen személyre szabott verzió mellett döntened. Nálunk, a Mix Your Nature-nél Te magad állíthatod össze a saját természetes dezodorodat: kivászthatod, hogy milyen elsődleges és másodlagos hatóanyag-kombináció legyen a formulában, és még az illatot is a saját ízlésedre bízzuk.

Dezodor stift – 50g

Ha egy kifejezetten intenzív és erős alumíniummentes dezodort szeretnél, akkor érdemes a szódabikarbónát és teafát összepárosítanod – ez a kombináció még a legnagyobb forróságban és a legintenzívebb edzés után sem fog cserben hagyni. Amennyiben a bőröd érzékeny lenne a szódabikarbónára – például kipirosodna -, a megfelelő hatás elérése érdekében helyettesítheted bambuszporral.

Barna foltok jelentek meg a hónaljadon? Az első jó tanácsom, hogy keresd meg az okát, ugyanis a hónalj sötétedését számos tényező kiválthatja: a túlzott izzadástól, dohányzástól kezdve, az alkoholtartalmú izzadásgátlókon át, egészen a hónalj rossz szellőzéséig és egészségügyi problémákig. Ha lehetőséged van rá, próbáld meg kontrollálni a probléma gyökerét, és mindeközben válaszd a lótuszport az alumíniummentes dezodorod fő összetevőjének – nyugtató, pigmentációcsökkentő, tónusjavító hatása segít a hónaljad és a bőröd regenerálásában.

Akár egy alumíniummentes női dezodort, akár egy alumíniummentes férfi dezodort keresel, nálunk egy terméken belül találod meg mindkettőt. A dezodor stiftünk a természetes növényi illatkombinációban is elérhető, ahol mindenki megtalálhatja a hozzáillőt.

Tudtad? A Mix Your Nature deo stiftet napi egyszeri használat mellett megközelítőleg fél évig tudod majd használni, nagyon kiadós.
Ne lepődj meg, az állaga kicsit keményebb lesz, mint amit a klasszikus izzadásgátlók esetén megszoktál, de ennek funkcionális okai, mi több, előnyei vannak: nem hagy nyomot a bőrön és a ruhán, nem morzsolódik és kellően vékony rétegben tudod felvinni.

Alumíniummentes dezodor gyerekeknek, kismamáknak, érzékeny bőrűeknek

A Mix Your Nature természetes deóját gyerekek, kismamák, de az érzékenyebb bőrűek is bátran használhatják. Egyrészt, már az alaprecept is csupa természetes alkotóelemet tartalmaz (shea vajat, kakaóvajat és kandellaviaszt), másrészt a formulákba semmilyen parfümanyag nincs keverve. A termékek illatát illóolajok adják, azonban a bőrirritáció elkerülése érdekében még azok is mellőzhetők – a dezodort illatmentes verzióban is meg tudod rendelni!

Szeretnél természetes dezodort használni? Hónaljdetoxra fel!

Aluminiummentes dezodor szódabikarbónával

Fontos tudni, hogy a hagyományos izzadásgátlókról való áttérés az első négy hétben általában nem könnyű feladat (persze, vannak olyan szerencsések, akiknek ez sokkal gyorsabban ment, én nyilván nem tartoztam közéjük 🙂 ). Az eltömődött pórusok, az izzadás újra beindulása az átlagosnál intenzívebb verejtékezéssel és odőrrel jár: erre jobb, ha felkészülsz! Időzítsd az áttérést egy olyan hónapra, amikor ezt egyszerűbben menedzseled.

A hónalj detox első hetében a test még csak kezd hozzászokni az új hatóanyagokhoz, de a másodikban már méregtelenít (purging fázisba kerül), és ekkor indul a legjava. A megtisztulás közben a testszag intenzíven felerősödik, amely hamar kétségeket ébreszthet benned, de kitartás! A 3. héten már jobb lesz – cserébe kicsit többet fogsz izzadni -, a 4. hétre pedig szinte teljesen normalizálódik a helyzet, a szagok és az izzadás mértéke is, és egy új világba csöppensz.

Nekem sikerült 20 év alumíniumsós izzadásgátló használat után áttérnem – csatlakozol hozzám? 🙂 TikTokon nézhetsz videót is a hónalj-detox tapasztalatokról!