Feldob és kikapcsol egyszerre: ez a kávé

A munka mellett elkezdődött az iskola és az ovi, te pedig már az ötödik napon úgy érezted, hogy csak a kávé tart életben? Nem csoda, hiszen az elmúlt időszak igencsak megterhelő volt mindenkinek idegileg, a nyár sem a maximális feltöltődésről szólt.

Több történet kering a kávé eredetéről, az egyik szerint állítólag i.e. 300-ban figyelt fel arra a jelenségre egy etióp kecskepásztor, hogy amikor a kecskéi egy fura kis cserje terméseiből ettek, sokkal élénkebbek lettek. Ezt elmesélte a helyi szerzeteseknek, akik kísérletezésbe kezdtek és rájöttek, hogy a kávébab igazán akkor mutatja meg valódi aromáját és fejti ki maximális hatásfokát, ha megpörkölik, majd megfőzik. Hogy valóban így történt-e, senki sem tudja biztosan, de a kávé az évszázadok alatt meghódította a világot, mára pedig az emberek jó része el sem tudja képzelni a napját nélküle.

Kávé a testnek, a léleknek

Van, akinek reggeli rituálé, másnak egy kis énidő az ebédszünet végén, vagy egy régen látott ismerőssel való beszélgetés fontos része, de olyanok is akadnak, akik számára a kávé legalább olyan fontos, mint a levegővétel. Éppen e közkedveltsége miatt vizsgálják a tudósok a kávébab élettani hatásait már régóta. Ugyan volt idő, mikor méregnek tartották az erős feketét – és törvényekkel tiltották a fogyasztását -, mára kiderült, hogy több a jótékony hatása, mint a káros.

Áldás és átok egyszerre?

A kutatások kimutatták, hogy megfelelő mennyiségben – maximum napi két-három csészével – fogyasztva, a kávé hatóanyagai között számon tartott koffein, terpének és az antioxidáns hatású klorogénsavak csökkenthetik a cukorbetegség, a vastagbélrák kockázatát, növelik a szellemi és fizikai teljesítőképességet és segítik a zsírégetést. Ha azonban túllépjük a megengedett koffein mennyiségét – 600-1000 mg között, vagy a fölött fogyasztjuk -, az súlyos egészségkárosodást okozhat, a csontritkulás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását segítheti elő. A kávé vízhajtó hatása és magas csersavtartalma sokaknak okoz problémát, hiszen a dehidratáltság is felelős a bőr korai öregedéséért és a savak felerősíthetik a refluxos tüneteket. A vízveszteség elkerülhető, ha hosszú kávé vagy tejes kávé formájában fogyasztjuk kedvenc forró italunkat, de a reflux – még ha kevésbé intenzíven is a hígítás miatt – sajnos ugyanúgy kialakulhat a savtartalom miatt.

Nemcsak forrón vagy hidegen, de kenve is feldob a kávé

Ha nem akarod, hogy az ereidben kávé csörgedezzen, mert máris álmatlanságban szenvedsz a rengeteg koffeintől, vagy elkerülnéd, hogy elszíneződjenek a fogaid, akkor van egy jó hírünk! A „fekete levest” külsőleg is alkalmazhatod annak érdekében, hogy mindig a helyzet magaslatán legyél.

Keverd magad!

Az E-keverdében ugyanis a kávé vaj segítségével olyan Kávés Testápoló Stiftet állíthatsz össze, mely serkenti a vérkeringést (ezáltal a narancsbőr ellen is igen hatékonyan felveszi a harcot), és pillanatok alatt úgy érezheted, mintha egy kellemes edzés után lennél.

Mi van akkor, ha már túlpörögtél a kávétól?

Néha előfordul, hogy túl sok kávét iszik az ember és este nem jön álom a szemére. Az altatók helyett azonban jobb, ha egy barátságosabb és egészségesebb módszerhez folyamodunk azért, hogy megnyugodjon az elménk. Nem, most nem a népszámlálásra gondolunk a birkanyájban, hanem régi jó barátunkra, a levendulára! A Levendulás Arcápoló Stiftet ugyanis nemcsak a ráncok ellen lehet bevetni, hanem arra is jó, hogy lecsillapítsa száguldó gondolatainkat és megkönnyítse az elalvást.

Nemcsak a kávé tud feldobni

Ha pedig egy kis pezsgésre vágysz, akkor is a növényi kivonatokhoz érdemes fordulni, hiszen a magad keverte Arcápoló Stifthez elég egy kis zöldcitromot és mentát hozzáadnod és máris nemcsak remek és természetes szépségápoló szerhez jutsz, de bármikor felfrissítheted az agyad és a hangulatod koffein nélkül is!