Barion Pixel

A legjobb fényvédő arcra – legyen természetes a védelem egész évben!

Egy perfekt fényvédő arcra? A testre alkalmazott naptejek mellett feltétlenül érdemes találni egy, az arcbőrünk típusához illeszkedő fényvédőt is. Ez napjainkban már az egészséges bőrápolás alapja, hiszen az UV-sugárzás az év 365 napján jelen van. Legfrissebb cikkünkben egy izgalmas utazásra invitálunk, amely során részletesen bemutatjuk, hogy miért fontos a mindennapos és egész éves napvédelem.

Mindeközben a fizikai és kémiai fényvédő kozmetikumok közötti különbségeket is felfedezzük, praktikus tanácsokat adunk, és végül bemutatjuk a Mix Your Nature jelenlegi büszkeségét: a 100%-osan természetes alapanyagokból készített, natúr fényvédőt arcra.

Tarts velünk, és induljunk el közösen a természetes bőrvédelem felé vezető úton! 🙂

Az egészséges bőrápolás a fényvédelemmel kezdődik

Ahogyan minden más esetben a bőr egészségének fenntartásakor is igaz a mondás: a legjobb védekezés a megelőzés. Az UV-sugárzás köztudottan az egyik legismertebb bőrkárosító tényező, számos negatív hatást gyakorol a bőrünkre.

Amellett, hogy szárítja és dehidratálja azt, még a pigmentfoltok, az öregségi foltok, valamint a ráncok idő előtti kialakulásáért is felelős. Kevesen tudják, de ugyanígy az apró, fehér zsírfoltok – más néven millia – megjelenését is előidézheti, amelyek bár úgy néznek ki, mint a pattanások, a tőlük való megszabadulás nehezebb és hosszabb folyamat.

A korábban felsorolt bőrproblémákon túl, fontos tisztában lenni a legveszélyesebb kockázattal, a bőrrák kialakulásával is. Tudjuk ugyan, hogy a daganatos megbetegedések gondolata ijesztő, de sajnos tény, hogy az UVA- és UVB-sugaraknak állandóan kitett bőrön sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki melanóma, bazálsejtes karcinóma vagy laphámsejtes karcinóma. Már csak ezért sem szabad “a velem nem történhet meg” forgatókönyvvel számolni: egyszerűen kell egy jó fényvédő az arcra a mindennapokban.

Fényvédő arckrémet egész évben, mindenkinek!

Még ma is sokan úgy gondolják, hogy a fényvédők használatára kizárólag tavasszal, nyáron vagy napozás közben van szükség. Bátran kijelenthetjük, hogy a napvédelem kapcsán ez a legnagyobb tévhit.
Igaz ugyan, hogy a leégésért felelős UVB-sugarak hatása csökken a hűvösebb hónapokban, azonban az UVA-sugarak, amelyek mélyebbre hatolnak a bőrben, az összes évszakban ugyanolyan intenzitással fejtik ki a hatásukat. Nem is akárhogyan! Még az üvegen is áthatolnak, ezért, ha a munkahelyeden vagy az otthonodban sokat tartózkodsz az ablak mellett, optimális esetben egy jó minőségű fényvédő kerül az arcodra.

Egy szó mint száz, nincs olyan, hogy “csak kicsit süt a nap” – ősszel és télen is elengedhetetlen, hogy védelmet biztosíts a bőröd számára. Ráadásul ebben az időszakban jelentős bőrszárazság is jelentkezhet, amire szintén remek megoldás egy fényvédő, hidratáló arckrém.

A legjobb fényvédő arcra – ezek a jelölések segíthetnek az eligazodásban

Melyik lesz a legjobb fényvédő arcra? A bőr típusa, színe, érzékenysége mindig befolyásolja a választást, azonban a döntés során ezek összességének a körbejárása csak a második lépcsőfok.

Az első és legfontosabb, hogy pontosan meg tudd állapítani a fényvédő kozmetikum hatékonyságát és a védelem mértékét. Az erre legelterjedtebb jelölés az SPF-faktorszám (Sun Protection Factor), amely rávilágít, hogy a választott termék milyen szintű biztonságot nyújt az UVB-sugarakkal szemben.

Napjainkban fényvédő arckrémet SPF 50, SPF 10, de SPF 30 felirattal is találni, amelyek között akkor fogsz tudni különbséget tenni, hogyha megjegyzed a következőt: a faktorszámok értéke mindig azt jelzi, hogy a kozmetikum a sugárzás hányadát képes megszűrni. Magyarán egy 50 faktoros fényvédő krém arcra a sugárzás ötvened részét szűri ki (azaz 98%-os védelmet nyújt), míg ha 30 SPF feliratot olvasol a tubuson, akkor értelemszerűen a sugárzás harmincad részével számolhatsz, ami körülbelül 97%-os védelemnek felel meg – szóval nem, az 50-es faktorszám nem biztosít majdnem dupla védelmet a 30-ashoz képest!

Igen ám, de az SPF-faktorszám kizárólag az UVB-sugarak elleni védelmet jelöli, így jogosan merül fel a kérdés: honnan lehet tudni, hogy a termék mennyire hatékony az UVA-sugarakkal szemben? A válasz itt már komplexebb, mert világszerte több jelölést is megkülönböztetünk.

Európában találkozhatsz az UVA-PF vagy PPD felirattal, amely szintén egy arányszámot jelent, de ami sokkal elterjedtebb felénk, az a PA++ jelölés – a két darab plusz jel közepes, a három darab pedig az erős védelmet fémjelzi. Az Európai Uniós szabályozások szerint a PA-osztályozás akkor kerülhet a csomagolásra, hogyha a fényvédő az UVB-védelem minimum egyharmadát képes teljesíteni.

Fényvédő arcra – így válaszd ki a bőrödhöz illőt!

Az arc egy érzékeny bőrterület, nem véletlenül használunk rá testápoló helyett speciális kozmetikumokat. Ugyanígy érdemes gondolkodni a fényvédelem kapcsán is.

SPF-faktorszám ide, PA-jelölés oda, amikor ki kell választani az optimális arckrémet fényvédővel, még mindig nagyon széles a paletta. Elég csak egy gyors netes böngészés és több kérdésünk lesz, mint válaszunk.

Itt fontos, hogy pontosan felmérd a bőrtípusod, és annak speciális igényeit. Egy zsírosabb, problémásabb bőr általában egy könnyebb textúrájú, extra olajosságot nem okozó fényvédő arckrémet kíván meg, míg egy szárazabb érzékenyebb bőr esetén a gazdagabb, hidratáló formula lesz a befutó. Mindkét esetben érdemes az elhagyható, bőrirritációt előidéző összetevőket elkerülni és alkoholmentes, illatanyagmentes verziót keresni.

Beszéljünk a kémiai és fizikai fényvédőkről!

A döntéshez meg kell még ismerni a fényvédők két nagy csoportját. Vajon a kémiai vagy a fizikai, ásványi fényvédő lesz a jobb válsztást az arcra?

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de ha egy természetesebb és egészségesebb megoldást keresel, mindenképp egy fizikai fényvédő felé billen a mérleg nyelve.

Bár a kémiai fényvédők nagyon kényelmes megoldásnak számítanak – amiért könnyebben kenhetők és gyorsabb felszívódásra képesek -, de az összetevőik tekintetében kevésbé barátságosak. Olyan hatóanyagok találhatók bennük, mint az avobenzon, az oxybenzon vagy az octocrylene, amelyek több szempontból is problémásak.

Egyrészt negatív hatást gyakorolnak a víz élővilágára, másrészt a hormonháztartás működését is felboríthatják. Elég egyszer használni egy ilyen típusú készítményt, a véráramban még másnap is kimutatható lesz.

Ezzel szemben a fizikai fényvédők formulájának legfőbb összetevője a cink-oxid, amely nem más, mint egy természetes, por állagú, lassú lebomlású ásványi hatóanyag. Ennek köszönhetően sokkal hosszabb ideig képes kifejteni a hatását, arról nem beszélve, hogy nem okoz gondot az érzékenyebb bőrűek számára sem.

Egy fizikai fényvédő hátránya, hogy fehér réteget hagyhat a bőrön. Ennek kiküszöbölésére ma már kaphatók nanoméretű cink-oxiddal készített változatok. Itt azonban résen kell lenni, mert a kémiai fényvédőkhöz hasonlóan, a nanoméretű cink-oxid is képes bekerülni a véráramba.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy minden esetben a nem nanoméretű cink-oxiddal készített formulákat keresd.

És itt jön a büszkeségünk: sikerült olyan összetételt kikísérleteznünk, ahol nem nanoméretű cink-oxid van a fényvédőkben és mégsem kell a bőrt bevonó fehér réteggel számolni!

Fényvédő arckrém és ajakápoló stift málnamagolajjal – SPF 30 – 30g

Fényvédő balzsam homotövisolajjal – SPF 30 – 50g

Fényvédő testápoló stift csipkebogyó kivonattal – SPF 30 – 120g

 

Mennyit, mikor és hogyan? – Így használd helyesen a napvédő krémet arcra!

Mostanra sikerült körbejárni, hogy miért fontos arcra fényvédőt használni, és hogyan érdemes választani a rengeteg terméktípus közül. Ezért elérkezett az idő, hogy a helyes használattal kapcsolatban is megosszunk néhány tippet.

Így használd helyesen a fényvédő krémedet:

  • Fényvédő krém arcra vagy testre: az alapvetés mindig az, hogy a több általában jobb, rosszat nem tudsz tenni vele. A szakemberek általában úgy nyilatkoznak, hogy az egész test bekenéséhez körülbelül 30 gramm krém szükséges. Természetesen ennek mértéke attól függően csökkenhet, hogy mennyi ruha van rajtad, és mekkora területet szeretnél extra fényvédelemmel ellátni.
  • Hagyj időt a fényvédő arckrémnek! Ez meglepő módon nem a termék hatékonysága szempontjából fontos, hanem azért, hogy az anyag stabilan és egyenletesen el tudjon terülni a bőrön.
  • Ha sminkelni szeretnél, előbb használd a fényvédő arckrémet, majd utána jöhet az alapozó és minden más! A kettő között érdemes minimum 10 percet várni, hogy a plusz kencék ne csökkentsék a napvédelem hatását.
  • Fényvédő arckrémet napjában többször is érdemes felvinni a bőrre! Különösen igaz ez akkor, hogyha fizikai aktivitás hatására tartósan verítékezel.

Kompromisszumok nélküli, natúr fényvédő az arcra? Nálunk megtalálod!

A kozmetikumok kiválasztásakor gyakran falakba ütközünk: “valamit valamiért” alapon vagy a hatékonyság fokáról vagy a természetes összetevőkről kell lemondanunk.

3 évig fejlesztettük az új fényvédő termékcsaládot, hogy kompromisszummentes választást kínálhassunk. Mostantól a napvédelemre használható natúrkozmetikumainkat is megtalálod az E–keverdében, amely egy fényvédő arc- és ajakápoló stiftből, illetve egy fényvédő balzsamból épül fel. Ráadásul mindegyik tökéletes és biztonságos fényvédő a gyerekek arcára is.

Mindegyik 100%-ban természetes összetevőket tartalmaz, és az SPF 30 és PA+++ jelöléssel büszkélkedik. Fő hatóanyaguk nem nano cink-oxid, így a legkorszerűbb fényvédő formulák, amelyek gyorsan felszívódnak és nem hagynak nyomot maguk után. A többi hozzávalót pedig személyre szabhatod az E-keverdében: mi pedig frissen kikeverjük az általad megrendelt, természetes natúrkozmetikumot és zero waste, lebomló kartonhüvelyben, kényelmes, stiftes formátumban juttatjuk el hozzád.

0
A kosár tartalma