Sárgarépával kívül-belül egészséges a napozás

Gyerekkorunkban sokszor hallottuk azt, hogy ha elég sárgarépát eszünk, szépen tudunk majd fütyülni. Nos, ez nem igaz, de az biztos, hogy ez a finom, színes gyökérzöldség igazi áldás a bőrünk számára, főleg napozás idején.

A napcsókolta, barna bőr a mai napig a vitalitást és a fiatalságot jelképezi sokak számára. Akkor azonban, ha nem védekezünk megfelelően a nap káros sugarai ellen, inkább a bőr korai öregedését kockáztatjuk. A sárgarépa segít abban, hogy a napsütés minden jóságát élvezhessük, a negatívumok nélkül. Persze, ehhez be kell tartani néhány szabályt is!

UVA, UVB – egyformán ártalmasak

Azt mindenki tudja, hogy a bőr lebarnulását az UVA terhelés okozza, amely a napsugárzás 90%-át jelenti. Hatására a bőrünkben egy festékanyag, a melanin kezd el termelődni és ettől színeződik el a bőrfelszín, még akkor is, ha árnyékban vagyunk, vagy borús az ég. Ha nem védekezünk megfelelően az UVA ellen, a bőr kiszárad, dehidratálódik és idejekorán ráncosodni kezd, ráadásul pigmentfoltok is kialakulhatnak, amelyek még idősebbnek mutatnak minket. Az UVB-sugárzás káros hatásai nem ennyire feltűnőek, legalábbis az elején. Ez felelős a leégésért, ami – ha többször megismétlődik – a bőrrák kialakulását is okozhatja, mi több, a DNS-ünket is mutálhatja.

Fontos a védekezés

Korábban a délelőtt 11 és délután 14 óra közötti időintervallumról mondták a szakértők, hogy a legveszélyesebb, de mára kiderült, hogy 11-16 óra között egyáltalán nem kéne a napon lennünk, hiszen az UVA és UVB sugárzás ekkor a legerősebb. Ilyenkor érdemes árnyékba húzódni, könnyű ruhát és kalapot viselni, illetve a lehető legmagasabb faktorszámú fényvédőt használni. Belsőleg is védhetjük bőrünket a káros sugarakkal szemben, mégpedig elegendő mennyiségű sárgarépa fogyasztásával. A répában lévő béta-karotin ugyanis igazi bőrvédő vitamin, ami segít a leégés elkerülésében és a bőr vízháztartásának stabilizálásában is. Ha pedig igazán jót akarunk magunknak, az E-keverde segítségével külsőleg is használhatjuk bőrünk ápolására a sárgarépából készül olajat, ami segít gyorsan, egészségesen és szépen lebarnulni.

Hogy napozzunk biztonságosan?

Évtizedekkel ezelőtt még nem vették olyan komolyan a káros napsugárzás hatásait, így annak idején sokan bronzolajat, vagy csak tiszta kakaóvajat kentek magukra napozás előtt. Ezek valóban gyönyörű színt eredményeztek a nap végére, és akinek mázlija volt, csak alig égett le. Mára azonban már mindenki tudja, hogy a fényvédők használata nem teszi lehetetlenné a barnulást, így a Kakaóvajas és Sárgarépa olajas Testápoló stift használata után is mindig fel kell vinni megfelelő mennyiségű napozószert, hiszen a kakaóvaj csak 6-os faktorszámú UV védelmet ad, ami – lássuk be – vajmi kevés ahhoz, hogy elkerüljük a leégést. Az első napokban az 50-es, de minimum 30-as faktorszámú termékek ajánlottak, hiszen a bőrünk nem készült fel a hirtelen UV terhelésre. Ha már egy kis színt összeszedtünk a sárgarépa olaj segítségével, mehetünk lejjebb, 20-as faktorszámra. Egy dologról azonban nem szabad megfeledkezni, mégpedig arról, hogy a fényvédőt meghatározott időnként újra kell kenni!

Mi van, ha mégis megpirultunk a napon?

Megesik, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is megég egy picit az ember válla, füle vagy épp az arca, orra. Ilyenkor sokan őrültebbnél őrültebb házi praktikákhoz fordulnak, de jobb, ha tudod, a tejfölös kenegetéssel többet ártasz, mint használsz a leégett bőrnek. A legpraktikusabb olyan természetes alapanyagokból álló terméket választani, amely egyszerre nyugtatja és regenerálja a megviselt bőrt. Ilyen a shea vajat és cink-oxidot, valamint E-vitamint tartalmazó Balzsam, melyet az E-keverdében tovább dúsíthatunk argán-, tamanu vagy fügekaktusz olajjal, melyek az antibakteriális összetevők mellett segítenek hidratálni bőrünket. Napozás után érdemes illatmentes Balzsamot használni, így biztosak lehetünk abban, hogy az illóolajok nem irritálják a leégett felületet.

0
A kosár tartalma