Barion Pixel
Search
Close this search box.

Napvédelem – minden fontos infó egy helyen

Napvédelem

Az UV-sugárzás egész évben jelen van, ezért a napvédelem nem kizárólag a nyári hónapokra korlátozódik. A hűvösebb időszakokban is érdemes olyan kozmetikumokat vásárolnod, amelyek fényvédő hatással is bírnak. Így biztos lehetsz benne, hogy amit csak tudsz, megteszel a bőröd egészségéért.

A tapasztalat azt mutatja, hogy még ma is kevesen ismerik, milyen módon és milyen típusú fényvédelemmel képesek megóvni a bőrüket a napsugarak káros hatásaitól. Jelen cikkünkben részletesen körbejárjuk a témakör hátterét. Kitérünk:

  • a fizikai és kémiai fényvédelemre,
  • a naptejhasználat jelentőségére,
  • az UVB és UVA-sugarak közötti különbségre,
  • az SPF-faktorszám jelentésére,

illetve néhány tippel a megfelelő napvédő krém kiválasztásában is segítünk, hogy élvezni tudd az élet napos oldalát! 🙂

Naptej spray, napvédő arckrém, természetes fényvédő – melyik lesz számodra a megfelelő?

Napjainkban számos fajtájú fényvédő áll a rendelkezésünkre: naptej spray, naptej krém, külön napvédő arcra, és akkor még a termékek összetételéről nem is beszéltünk. A hatóanyagok tekintetében mindenkinek a saját bőrtípusához kell megkeresnie a leghatékonyabb készítményt.

Két alapvető védekezési metódus van a napfény ellen: az egyik a fizikai napvédelem, amikor megakadályozzuk, hogy a napsugarak elérjék a bőrt és a kémiai fényvédelem, amikor a bőrt különféle, felszívódó anyagokkal védjük.

A kémiai fényvédelem

A kémiai fényvédők közös tulajdonsága, hogy felszívódnak a bőrön keresztül. A legtöbb fényvédő termékben megtalálod őket, hiszen ezek a legkönnyebben felvihető, legkényelmesebb alkalmazást garantáló összetevők, de sajnos akadnak velük problémák.

Ezek az anyagok, mint az avobenzon, az oxybenzon és az octocrylene, egyrészt károsak a vízi élővilág számára, másrészt viszont az emberi hormonháztartásra sem gyakorolnak jó hatást, hormonális problémákat okozhatnak. A három felsorolt összetevő a fényvédő felvitele után egy nappal is kimutatható a véráramban.

Ezért fordulnak egyre többen a természetes megoldások felé, hiszen a felnőttek számára sem tesz jót, nemhogy a gyermekek szervezetének. Nézzük is meg, hogy milyen alternatíva elérhető!

A fizikai napvédelem

A fizikai napvédelem a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja annak, hogy csökkenteni tudd a közvetlen napsugárzásnak való kitettségedet. Első lépésként, 10-16 óra közt ajánlott keresni az árnyékos helyeket és textillel védeni a bőrünket, mert a napsugarak ereje ebben az időszakban a legintenzívebb.

Második lépésként pedig érdemes olyan fényvédő terméket választanunk, amely fizikai módon gátolja meg a napsugarak káros hatásait. Ilyen összetevő a cink-oxid, amely egy porszerű ásvány. A bőrápoló hatása mellett egyszerre nyújt védelmet az UVA és UVB sugarak ellen. Kiemelten fotostabil, ami azt jelenti, hogy lassan bomlik le, sokáig képes védelmet nyújtani a bőrünk számára.

Persze mindennek megvan a maga hátránya: a cink-oxid fehér bevonatot képezhet a bőrön, ez rontja a népszerűségét. A nanoméretű változat ugyan kevésbé hagy látványos fehér réteget, de a nano méretnek köszönhetően könnyen bekerül a véráramba, kimutatható a vizeletből, így ez sem biztonságos alternatíva.

A nem-nano méretű cink-oxid jelenleg a legbiztonságosabb összetevő, amit a fényvédelemben használnak.


A 2023-as évünk nagy büszkesége, hogy képesek voltunk egy olyan, 100%-ban természetes, zero waste, budapesti műhelyünkben készülő, 30 SPF-es fényvédő formulát létrehozni a nem nano méretű cink-oxiddal, ahol megelőzzük a fehér réteg létrejöttét a bőrön.
Nézd meg a fényvédő natúrkozmetikumainkat!


Ezen felül, kézenfekvő módon, az öltözködéseddel is hozzájárulhatsz a bőröd védelméhez. Nagy segítség például egy világos, hosszúujjú ing, egy bokáig érő ruha vagy egy széles karimájú kalap viselése, mert direkt fizikai akadályt jelentenek a nap káros sugarai számára. Amikor pedig a tengerparton napozol, gondolj a belső hidratálásra is, igyál minél több vizet!

További természetes megoldás, ha kinti munkák vagy nyaralás előtt fokozatosan hozzászoktatod magad a nap erejéhez, ezzel lehetőséget adva a bőrödnek, hogy a melanin termelésével növelni tudja a természetes védekezőképességét. Előkészületként a változatos, vitamindús étkezés is segíthet: a C-vitamin és az E-vitamin erős antioxidánsok, amelyek a természetes napvédelem jegyében szintén segítenek megvédeni a bőrt a napsugarak káros hatásaitól.

Napvédelem kisokos – tisztázzuk a fogalmakat!

Amikor már fejben sikerült eltervezni, hogy megfelelő figyelmet szentelünk a napvédelemnek, a különböző márkájú és típusú készítmények között válogatva több kérdés is felmerülhet. Te tudtad például, hogy az UVB-sugarak mellett az UVA-sugarak is kifejezetten kártékonyak a bőrre nézve? Esetleg meg tudnád pontosan fogalmazni, hogy mit kell elsősorban figyelembe venni mielőtt egy hagyományos vagy természetes naptej a kosaradban landol? Segítünk!

  • A napvédelem jelentősége
  • Az UVA és UVB sugárzás
  • Az SPF faktorszám
  • Napfényvédők baba és gyermekbőrre

Egyáltalán, miért elengedhetetlen a naptej vagy egyéb fényvédő használata?

Egy jó minőségű fényvédő használatának első és legfontosabb oka a bőrrák kockázatának csökkentése. Tudvalevő, hogy az UV-sugárzás hosszú távú hatásai közé tartozik a bőrrák, azon belül is a melanóma kialakulása.

Továbbá egy fényvédő készítménnyel a korai bőröregedést is megelőzhetjük, meggátolva a pigmentfoltok megjelenését és az apró ráncok kialakulását, elmélyülését.Egy kutatás szerint az öregkori ráncok és pigmentfoltok 80%-áért felelős az UV sugárzás, így a fényvédő krém a legfontosabb anti-aging eszköz az arcápolási rutinodban! Végül, de nem utolsó sorban a napégés kellemetlen és fájdalmas tüneteit sem árt elkerülni – a napvédő krém gondos használata legfeljebb +5-10 percet vesz igénybe napi szinten, nem érdemes spórolni rajta.

Tavasztól őszig fokozottan oda kell figyelni a napvédelemre, akkor is, ha nem közvetlenül vagy állandóan tartózkodunk odakint. Ilyenkor érdemes a mindennapos bőrápolási rutint kiegészíteni egy kis extra gondoskodással, és beépíteni a különféle napvédő krémek rendszeres használatát.

Az UVA- és UVB-sugarak közötti különbségről

Az UV, más néven ultraibolya sugárzás összesen háromféle sugárból áll: az UVA-ból, az UVB-ből és az UVC-ből. Ezek közül csupán az UVC-sugarakra nincs gondunk, mert azokat az ózonréteg képes kiszűrni, viszont a másik kettőre ez már nem igaz. Így amíg az UVA-sugarak egészen a bőr mélyére hatolva fejtik ki a káros hatásukat, addig a leégésért az UVB-sugarak felelősek. A tanulság, hogy ezért mindig olyan fényvédőt kell vásárolni, amely egyszerre képes felvenni a harcot az UVA- és UVB-sugarakkal is.

Mit jelent az SPF faktorszám?

Az SPF-faktorszám az összes fényvédő krémen ott szerepel, és arra utal, hogy a termék mekkora mértékű – vagy másképp megfogalmazva -, milyen erős védelmet nyújt a napsugarak ellen. Mára már léteznek 10, 20, 30, 40 és 50 faktoros krémek is, de fontos megemlíteni, hogy az életkor, a bőrtípus vagy épp a várandósság függvényében mindenki számára másik SPF-számmal rendelkező termék lesz a befutó.

A jelenlegi legfrissebb információk szerint a faktor értékét úgy érdemes értelmezni, arra vonatkozik, hogy az érkező sugárzás hányad részét, hány százalékát engedi át az adott fényvédő készítmény. Az 50 faktoros az ötvened részét engedi tovább, tehát 98%-ban védi a bőrünket, míg a 30 faktoros a harmincad részét nem szűri meg, tehát kb. 97%-os védelemről gondoskodik. Ebből is látható, hogy nincs óriási különbség a 30-as és 50-es fényvédő faktor között, így az a legfontosabb, hogy találj magadnak egy olyan fényvédő krémet, amit szívesen használsz nap, mint nap, nem csak nyáron.

Az UVA sugárzás elleni védelmet a PA++ jelzésnél kell keresni: a PA++ közepes, míg a PA+++ már magas szintű fényvédelmet jelez.

Ez viszont csak a teljesen alapos, előzetesen felvitt fényvédőre vonatkozik. Ahogy időközben tartósan úszol, pancsolsz vagy verejtékezel, a termék hatása jelentős mértékben csökkenhet, ezért érdemes rendszeres időközönként újra bekenni a bőrt.

Mit érdemes tudni a baba és gyermek napvédelem kapcsán?

Gyermek napvédelem

A bababőr fogalom: életünk első hónapjaiban még alakul a bőrünk természetes védelme, egyensúlya és a legkisebb terhelés, allergén, sérülés is kockázatos. De ugyanígy, gyermekkorban sem mindegy, hogy milyen hatások érik a legnagyobb szervünket, a bőrünket.

Épp ezért a napvédelem csecsemőknek, gyerekeknek kritikus fontos, ahogy az is, hogy biztonságos módon tegyük ezt. Ezért nem javasolt a picik számára a kémiai fényvédők alkalmazása, amelyek hatással lehetnek a hormonháztartásuk egyensúlyára.

Nekik mindenképpen fizikai fényvédelemről kell gondoskodni, nem nanoméretű cink-oxidot tartalmazó napfényvédő készítmény, kiskalap, póló vagy ing, napernyő, strandsátor formájában. A naptejet érdemes naponta többször, lehetőleg még a napra menetel előtt egy 15 perccel és minden fürdés után újra felvinni a bőrükre.

Az első kisbabám születésekor szembesültem, hogy 2015 nyarán szinte semmilyen, általam biztonságosnak vélt napfényvédő nem volt elérhető a piacon. Dióhéjban ez a története annak, hogy miként lett az elkövetkező években saját natúrkozmetikum márkám! 🙂

5 tipp, ami segíthet a napvédő krém kiválasztásában

Fizikai napvédelem

Amint arra már korábban is utaltunk, a személyre szabott naptej kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Bár nagyon fontos, hogy a faktorszám stimmeljen, önmagában még nem elegendő – íme néhány tipp, amely segíthet az eligazodásban.

1. Napvédelem természetesen – az összetétel is számít

Mi jó szívvel csak a fizikai fényvédőket tudjuk javasolni, a fentebb leírtak szerint. Kerüld a kémiai fényvédő összetevőket tartalmazó készítményeket, válassz nem nano méretű cink-oxidot tartalmazó kozmetikumot, főként, ha gyermek napvédelemre is használnád.

A legjobb a bőrödnek és a környezetnek, ha ezek közül is a természetes alapanyagúakat preferálod.

2. Keresd a “széles spektrumú védelem” feliratot a tubuson!

Egyes fényvédők kizárólag az UVB-sugarak ellen védenek. De mint arról szó esett, az UVA-sugarakat is meg kell gátolni ahhoz, hogy a bőrünk biztonságáról gondoskodjunk. Ezért célszerű olyan terméket választani, amelynek a tubusán megtalálható a “broad-spectrum protection” – azaz a széles spektrumú védelem felirat -, ugyanis ezek a naptejek egyszerre képesek megóvni a bőrt az UVA- és az UVB-sugarakkal szemben is.

A Mix Your Nature termékekre az UVA-sugárzás elleni védelemre vonatkozó PA+++ osztályozás kerül rá, ezért
is esett az összetevők esetén a nem nano méretű cink-oxidra a választásunk, hiszen széles spektrumú
védelmet biztosít.

3. Fényvédő zsíros bőrre és száraz bőrre – válaszd a bőrtípusodnak megfelelő készítményt!

Az eltérő igények mindig eltérő megoldást kívánnak. Ezért pontosan úgy, mint a testápolók, kézkrémek és arckrémek esetén, a naptejek kapcsán is fontos, hogy a bőrtípusnak megfelelő terméket válasszuk. Ennélfogva, ha például zsíros vagy aknéra hajlamos bőrrel rendelkezel, célszerű nem komedogén, tehát pórusokat nem eltömítő formulát keresned, míg száraz vagy érzékeny bőrűként a hidratáló összetevőkkel dúsított készítményeket javasolt a szemed előtt tartani.
Napvédelem arcra vagy az egész testre: ideális esetben gondoskodj külön-külön a test különböző bőrfelületeiről. A megfelelő napvédelem érdekében az arcodra kenj fényvédő arckrémet, a többi területre pedig használd a klasszikus naptejek, fényvédők egyikét!

4. Textúra, kényelem, vízállóság

A fényvédő textúrája és vízállósága is fontos szempont. Általában azok a formulák a legjobbak, amelyeket könnyű felvinni, gyorsan felszívódnak, nem hagynak kellemetlen ragacsos réteget a bőrön, és minimum 80 percig hatnak akkor is, ha a nyaralás alatt sokat vagy a vízben.
A cink-oxidos készítmények ilyen szempontból gyakran kompromisszumot igényelnek – büszkén mutatjuk be a Mix Your Nature új fényvédőit, ahol sikerült ezt kiküszöbölnünk.

Fényvédő balzsam homotövisolajjal – SPF 30 – 50g

Fényvédő testápoló stift csipkebogyó kivonattal – SPF 30 – 120g

Fényvédő arckrém és ajakápoló stift málnamagolajjal – SPF 30 – 30g

5. Rendszeresen szedsz gyógyszert? A mellékhatásokra is figyelj!

Kevesen tudják, de fontos számon tartani a rendszeresen szedett gyógyszereket, és azok mellékhatásait is, ha a fényvédelemről van szó.

A teljesség igénye nélkül, az antibiotikum-kúrák, a gyulladáscsökkentők és a vízhajtók hatására a bőr fényérzékennyé válhat, amelynek következtében sokkal nagyobb a leégés kockázata.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében, nyaralás előtt mindig célszerű orvosi szakvéleményt kérned, ha vényköteles gyógyszer szedsz.

Napvédelem tudatosan, természetesen és környezetbarát módon: mix your nature!

A szüleink generációja délben bejött a napról, strandon kent magára egy kis naptejet, amikor eszébe jutott és vigyázott, ha érzékeny, fehér bőre volt, addig a mi generációnknak és a gyermekeinknek már egészen más kihívásokat jelent a napfény.

A Mix Your Nature születése ehhez a problémához köthető, erre igyekeztem megoldást találni a kezdetektől. Lett volna gyorsabb és egyenesebb út, de számomra fontos volt, hogy a teljes képet és problémahalmazt se veszítsem szem elől: ezért lett minden termékünk hulladékmentes csomagolású, kizárólag természetes alapanyagokból álló, állatkísérletmentes és helyben, Budapesten készülő.

2023 nyarára pedig végre elkészült a saját, egyedi napfényvédő formulánk, ami megfelel az elvárásaimnak, amit én is nyugodtan kenek a fiaim bőrére, tudva, hogy tudományosan alátámasztott, hatékony, mégis természetes megoldást kínál.

Reméljük, hogy a blogbejegyzésünkben talált infók segítenek majd benne, hogy felvedd a kesztyűt a napsugarak káros hatásai ellen és nyugodtan élvezhesd a családoddal a szép időt egész évben!